Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenilmeli?
Kurban Bayramı Sağlık Tavsiyeleri
- Kırmızı et (kurban eti) demir bakımında çok zengin bir besin. Et ile birlikte Vitamin C’den zengin olan salata tüketilmesi etteki demirin vücut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor. Bundan dolayı salatanızın bol yeşillik ve sebze içermesine dikkat ediniz. Demir kansızlığın engellenmesinde çok önemli bir mineral. Kansızlık ise ülkemizde özellikle kadınlarda çok sık görülmektedir.
- Etlerin düşük ısıda ve yavaş pişeni daha sağlıklıdır. Hızlı pişirilen ette vitamin B ve protein kaybı oluşur. Bu yüzden etler için en düşük besin kaybı olan pişirme tekniği yani fırında sulu pişirme tekniği kullanılması sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.
- Bayramların vazgeçilmesi tatlılar bakımından dikkatli olmak gerekiyor. Tatlı yapılacak veya tüketilecekse sütlü tatlılar gibi hafif tatlılar tercih yapılmalı. Şerbetli ve hamur işi tatlıları tüketirken az tüketmeli, aşırıya gidilmemelidir. Aç karnına tatlı tüketimi, kan şeker dengesini bozarak daha fazla yeme ihtiyacı doğurur.
- Kurban Bayramı’nda etlerin pişirilmesinde ızgara, haşlama tarzında pişirme yöntemlerini tercih etmekte fayda var. Kızartma tarzından uzak durulmalıdır.
- Kurban Bayramı’nda az yağlı ya da yağsız etleri kısıtlı miktarda tüketmeli, aşırılıktan kaçınılmalıdır.
- Kurban etlerinin korunmasında; kuşbaşı, kıyma gibi küçük parçalara ayrılıp tek pişirmelik miktarlarda buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucu da ya da buzdolabının buzluğunda saklanmalıdır. Buzlukta -2 C derecede 15 gün, -18 C’de daha uzun süreli saklanabilir.
- Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, buzdolabının alt rafına indirilip çözündürülüp hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi suyu ve yağı ile kısık ateşte pişmesi sağlanmalıdır.
- Kavurma ve kırmızı et sabah veya öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.
- Etlerin yanına rafine edilmiş makarna/pilav yerine bulgur /esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine yoğurt, ayran, cacık tüketilmelidir. Kolesterol hastaları ve kalp-damar hastaları sakatat tüketiminde dikkatli olmalıdırlar.
- Su tüketimi günlük 2-2,5 lt. olmalıdır.
- Bayram ziyaretlerinde; içecek olarak açık çay/ bitki çayları; tatlı olarak sütlü tatlılar/ meyveler tercih edilmelidir.
Doç. Dr. Fatih Çiftçi – Genel Cerrah
Sağlık Hakkında Diğer Yazılarım İçin -> /blog/
Facebook Sayfası için -> https://www.facebook.com/fatihciftcitr
Instagram Sayfası için -> https://www.instagram.com/fatihciftcitr/
Youtube Sayfası için -> https://www.youtube.com/c/fatihciftcitr
Leave a Comments