Şeker Zararlı Mı? Yararlı Mı?
Şeker Zararlı Mı? Yararlı Mı?
Geçmişte şeker, zor tedarik edilen ulaşılması zor ve son derece değerli bir maddeydi. Yalnızca sultanların ve üst gelir düzeyli kişilerin sofrasında bulunurdu. Sanayileşmeyle birlikte çok hızlı erişilebilen, sofralarda daha fazla görülmeye başlayan fantezi haline dönüştü ve gün geçtikçe de yeme alışkanlıklarımızın merkezine yerleşti.
Yüzyıllar süresince sağlıklı besinler olan yağlar, bitkisel besin ve proteinlerden oluşan gıda tüketimimiz, son 10 yılda çok değişme gösterdi ki bedenimiz buna uyum sağlayamıyor.
Günlük gıda tüketimimize baktığımızda gördüğümüz tatlı, çikolata, ekmek, makarna ve şekerli gazlı içecekler vücut kan şekerinde bomba etkisi yapar. Yani kan şekerimizi anormal olarak yükseltirler. Vücudumuzda ise yükselen kan şekerini düşürebilecek tek bir hormon vardır o da insülindir.
Düşmüş olan kan şekerini yükseltmek için ise çok sayıda hormonal düzen mevcut. Bu durum gösteriyor ki bedenimiz yoğun karbonhidrat ve şeker tüketimine uyumlu değil. Günlük hayatta sık rastladığımız şeker hastalığından kansere kadar birçok müzmin hastalığın zemininde aşırı karbonhidrat, hamur işi, simit, açma, börek, makarna gibi gıdalar vardır.
Beden bu tür gıdalara direkt olarak şeker muamelesi yapar.
İnsülin hormonunun salınımı bedenin şeker olarak algıladığı gıdalardan etkilenip artar. Artan insülin ise iltihabı tetikler. Tüm kronik hastalıklar, obezite, kanser ve diyabetin arkasında müzmin enflamasyon (iltihap) vardır.
Şekerin mutfakta az kullanıldığı milletlerde meme kanseri gibi hormonlardan etkilenen kanser türleri daha nadir görülmektedir.
Kalp kriziyle şeker tüketimi arasındaki ilişki günümüzde daha yoğun bir şekilde bulunabilmektedir. Kalp krizinden korunmak için pizza, pide, makarna, tatlı, börek gibi gıdalardan uzak durunuz.
Günümüzde bunama hastalığı olarak da bilinen Alzheimer’ın yoğun görülmesinin nedenlerinden biri şekerin aşırı tüketimidir.
Tüketilen Şeker Türlerinin Sağlık Açısından Farkları Var Mı?
Sağlık açısından en zararlı olanı, nişasta bazlı olarak bilinen mısır şurubudur. Bunun muhteviyatı früktozdur. Bunun tüketimi karaciğerde ve diğer organlarda yağlanmaya neden olur. Bu şeker türü gıda sektöründe yoğun olarak tüketilir.
En önemli tercih nedeni ucuz olması ve bozulmadan durabilmesidir. Nişasta bazlı şekerler insülin direnci, obezite, alzheimer, kanser, kalp damar hastalığı ve diyabet gibi hastalıklara yakalanmayı artırır.
Aşırı şekerli gıda tüketimi, meyve dahi olsa, vücudun şeker dengesini bozar. Gıda sektöründe kullanılan maltoz, dekstroz, sükroz, maltozlu mısır şurubu ismiyle geçen türlere karşı da dikkat edilmelidir.
Sağlık Hakkında Diğer Yazılarım İçin -> /blog/
Facebook Sayfası için -> https://www.facebook.com/fatihciftcitr
Instagram Sayfası için -> https://www.instagram.com/fatihciftcitr/
Youtube Sayfası için -> https://www.youtube.com/c/fatihciftcitr
Leave a Comments